430 εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας

perifereia attikhstn Πάνω από 430 εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας
Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής, στην επιστολή της κας Δούρου σχετικά με τον εορταστικό στολισμό του Λεκανοπεδίου

Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου, προς τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, με την οποία του ζητά να διατεθούν τα χρήματα που προορίζονται για το στολισμό της Αττικής, σε αγορά εξοπλισμού για το σύστημα υγείας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Από την έναρξη της πανδημίας την Άνοιξη του 2020 μέχρι σήμερα, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει θέσει στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας και των επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Αττικής πάνω από 430 εκατομμύρια ευρώ.
180 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της δημόσιας υγείας
Συγκεκριμένα, μέσα σε 9 μήνες έχουν διατεθεί ή πρόκειται να διατεθούν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας:
22 εκ. € (εκ των οποίων 3 εκ. € είναι συμβασιοποιημένα έργα και τα υπόλοιπα 19 εκ. € είναι δημοπρατημένα), μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, για αγορά εξοπλισμού υγείας για τα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές της Περιφέρειες.
100 εκ. € για την ενίσχυση των φορέων Υγείας της Αττικής, με επικουρικό προσωπικό Ιατρών και Νοσηλευτών. Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και αφορά στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές) σε 73 φορείς Υγείας της Περιφέρειας.
Για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, 5 εκ. € μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί Δίκτυο Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας , με σκοπό την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε περιοχές της Αττικής όπου υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων.
Προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με 10 εκ. € μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, για την αναβάθμιση των εργαστηρίων του ΚΕΔΥ.
Χρηματοδοτήσαμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 600.000 € από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για την προμήθεια περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό για την μεταφορά ασθενών με Covid.
Δόθηκαν για την ενίσχυση της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής 41,6 εκ. €, που προέρχονται από τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και έχει παραδοθεί στα Νοσοκομεία εξοπλισμός ύψους 28 εκ. €, ενώ είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι υπόλοιποι διαγωνισμοί.

Ενισχύθηκε ο εξοπλισμός των ΜΕΘ και ΜΑΦ Νοσοκομείων της Αττικής. Διαθέσαμε 740.000 € και έχει ολοκληρωθεί ήδη η εγκατάσταση 10 αναπνευστήρων (τύπου Β) στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ το επόμενο διάστημα να παραδοθούν άλλοι 8 αναπνευστήρες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αττικό, 50 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ σε Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο, Ασκληπιείο, Θριάσιο, Αττικόν) και 18 κρεβάτια στις ΜΕΘ Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Επιπλέον διαθέσαμε 18.500 μάσκες υγειονομικής προστασίας ειδικού τύπου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και στις Υγειονομικές Δομές της Περιφέρειας.