Καστόρειο: Το Τ.Σ. για το παλιό σιντριβάνι

photo 068 copytn Πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καστορείου, στη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με το παλιό σιντριβάνι της Καστανιάς. Ομόφωνα τα μέλη του Τ.Σ. αποφάσισαν να κινήσουν τις διαδικασίες για την επανατοποθέτησή του στην πλατεία του οικισμού.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την εισήγηση του Προέδρου του Τ.Σ. κ. Β. Λαγανά:

“Κατά την ανάπλαση της πλατείας και του κεντρικού δρόμου του Καστορείου το 1969-1971 το παλαιό περίτεχνο μπρούτζινο συντριβάνι που κοσμούσε μέχρι τότε το χώρο της πλατείας μας μπροστά από το ναό της Γέννησης της Θεοτόκου αποσπάστηκε από το σημείο αυτό και απετέθη για την ασφάλεια του στην είσοδο του αδιαμόρφωτου χώρου του παραπλήσιου το πάνω ύψος της καθόδου του κεντρικού δρόμου οικοπέδου του δημότη και μόνιμου κατοίκου Καστορείου κυρίου Χρήστου Π. Θεοδωρακόπουλου όπου παρέμεινε εκτεθειμένο για αρκετά χρόνια.
 Στη συνέχεια τα κομμάτια που συνθέτουν το σπάνιο αυτό κομψοτέχνημα μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό του συνολικού χώρου της ιδιοκτησίας του, προφανώς με την ασφάλεια και τη φύλαξή τους όπου όπως δύναμαι να γνωρίζω παραμένουν ακόμα και σήμερα.
 Επειδή το συντριβάνι είναι κτήμα της Κοινότητας Καστορείου, μνημείο και κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς όλων των κατοίκων του Καστορείου όπως είναι και όνειρο και επιθυμία και ο διακαής πόθος όλων η επανεγκατάστασή του, προτείνω τη λήψη απόφασης που θα δρομολογήσει το στήσιμο του περίτεχνου αυτού μνημείου  στο χώρο της πλατείας Καστορείου όπου θα παραμείνει για πάντα σαν ένα μοναδικό και εμβληματικό κόσμημα για το Καστόρειο”. 

Το πλήρες κείμενο του πρακτικού

Σελίδα 1

Σελίδα 2

Σελάδα 3

Δείτε επίσης: Νέα από την Κοινότητα Καστορείου