COVID-19: 1165 κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρα, ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 1165. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 39 συμπολίτες μας. Στους 477 οι διασωληνωμένοι. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (8/3) ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα σήμερα του κορονοιού σήμερα είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν...

διαβάστε τη συνέχεια

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Παιδεία στη χώρα των θαυμάτων

childrenstn ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ περάσει ούτε πέντε μέρες από το θαύμα που συνετελέσθη στο δήμο Αθηναίων, κατά δήλωση του πιο αρμόδιου, του ίδιου του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου και στην, κατ' άλλους, "χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας" συνετελέσθη και δεύτερο θαύμα. Αυτή τη φορά μείζον και εντυπωσιακότερο του πρώτου. Οι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοκαπιταλισμού, επέτυχαν ό,τι εδώ και χιλιάδες χρόνια προσπαθούσαν γενεές επί γενεών, δηλαδή τη βελτίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου μεγάλης μερίδας των μαθητών των σχολείων της επικράτειας, έτσι που εντός μηνών αυτό, το κατ' άλλους αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα, παρήγαγε τους αρίστους των μαθητών ανά την υφήλιο.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ που μόλις ανακοινώθηκαν και αφορούν την εισαγωγή των αποφοίτων των ανά τη χώρα λυκείων, αυτό αποδεικνύουν. Οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στην Ιατρική Αθηνών έχουν επιτύχει βαθμολογία άνω του 19,6. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους στη Νομική Αθηνών θα πρέπει να έχουν βαθμολογία άνω του 19, και την έχουν. Έτσι η κυβέρνηση απέδειξε, για μια ακόμη φορά πως οι δαπάνες για την Παιδεία, έστω και αν τοποθετούν τη χώρα στην 105η θέση παγκοσμίως, επαρκούν για την παραγωγή αριστούχων. Ακόμη και σ' αυτόν τον τομέα πλησιάζει το παγκόσμιο ρεκόρ, από την ανάποδη.

ΒΕΒΑΙΑ αυτή η επίδοση των παιδιών, που ξεπερνάει κάθε προσδοκία των κυβερνώντων, τους δίνει, πιθανόν, τη δυνατότητα να περιορίσουν τις δαπάνες για την Παιδεία, στα πλαίσια του προγράμματός τους για περιστολή των δημοσίων δαπανών. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας, πιθανής μελλοντικής πολιτικής θα ήταν απλά και μόνο ο μικρός περιορισμός των αριστούχων. Εξ άλλου, δεδομένου ότι αριστούχους έχουμε πλέον σε αφθονία, σύμφωνα και με τους αγοραίους νόμους της προσφοράς και ζήτησης, με οικονομίστικα μέτρα, τα μέτρα που μετράει ο "εκσυγχρονισμός", η αξία τους έπεσε.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ όμως πλέον η ζήτηση των νυκτερινών λυκείων, που με τις επιδόσεις τους αποστόμωσαν κάθε πιθανό επικριτή τους. Το 100% των υποψηφίων που απεφοίτησαν από νυκτερινά λύκεια, επέτυχαν. Αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή τους σε νυκτερινά θα πρέπει να σπεύσουν, γιατί προφανώς και οι θέσεις σ' αυτά θα είναι περιζήτητες, και περιορισμένες. Μπορεί λοιπόν κανείς, λογικά να προσδοκά πιτσιρικάδες του Ψυχικού και της Εκάλης να συνωθούνται στην είσοδο του νυκτερινού της Κολιάτσου για κατά προτεραιότητα εγγραφή.

"ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ του μορφωτικού επιπέδου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, λύνει εύκολα το μυστήριο του οπισθοδρομικού αυτού φαινομένου. Δεν γνωρίζει τίποτε άλλο πέρα από ό,τι απαιτεί η καθημερινή πολιτική και εμπορική συναλλαγή της ζωής. Αγνοεί όλους τους ουσιαστικούς συντελεστές της προόδου, αγνοεί το πνεύμα, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι με το οποίο ο ίδιος δεν ήλθε σε επαφή. Θυμίζει τους απλοϊκούς του παρελθόντος, που έστελναν το παιδί τους να μάθει γράμματα για να μπορεί να ξεχωρίζει από τους άλλους, μιλώντας ή γράφοντας μια κατασκευασμένη καθαρεύουσα. Η καθαρεύουσα ήταν τα "γράμματα", η "γνώση", η "μόρφωση".  

ΤΥΦΛΗ για όλες τις ανώτερες κατευθύνσεις η ηγεσία, τυφλή και ηθικά διεφθαρμένη, δεν μπορεί να αναλάβει  την ευθύνη για το καλύτερο, που δεν το γνωρίζει. Στον τομέα της Παιδείας δε θα μπορούσε να οργανώσει τίποτα περισσότερο από έναν ιδιότυπο "οίκο τυφλών".  Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα" έγραφε  το 1962 ο Νικηφόρος   Βρεττάκος.

Δημοσιεύτηκε στην ΘΗΝΑΪΚΗ πριν 20 χρόνια, αλλά επίκαιρο και σήμερα